تازه های سایت

کد مطلب: 30347
27. فروردين 1396 - 8:59
تنوع گیاهان دارویی در شهرستان نهاوند و زمینه مناسب تولید این محصولات با توجه به ظرفیت‌های این منطقه در کنار توجه بیشتر مسئولان و جذب سرمایه‌گذار، زمینه مناسبی برای افزایش تولید و ایجاد اشتغال در این بخش است.

به گزارش پایگاه خبری گرو، شهرستان نهاوند در جنوب استان همدان دارای ظرفیت‌های فراوانی در عرصه‌های مختلف تولیدی و کشاورزی است که متأسفانه آن‌گونه که نیاز است از این ظرفیت‌ها استفاده‌نشده است و بسیاری از این استعدادهای طبیعی شکوفا نشده‌اند.

وجود آب نسبتاً مناسب نسبت به مناطق اطراف و وجود سراب‌های پر آب ازجمله پتانسیل‌های این منطقه است که درزمینهٔ تولید محصولات زراعی و باغی باعث وجود مزین نسبی در این منطقه شده است ولی آن‌گونه که شایسته است از این نعمت‌های خدادادی در جهت توسعه کشاورزی و ایجاد اشتغال استفاده‌نشده است.

طبیعت کوهستانی و وجود زمین‌های مستعد کشت گیاهان دارویی ازیک‌طرف و کم آب بر بودن این کشت‌ها با توجه به وضعیت منابع آبی از طرف دیگر به‌خوبی این موضوع را نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاری در این زمینه تا چه اندازه سودمند است.

رویش گیاهان دارویی خودرو و دست کاشت در کوهستان‌های سرسبز نهاوند ظرفیت بالقوه و مناسبی است که با سرمایه‌گذاری و توجه هرچه بیشتر مسئولان و همت بیشتر انها باعث افزایش تولید این محصولات می‌شود و هم‌خانواده‌های زیادی را توانمند می‌کند و هم ارزآوری خوبی دارد.

در سالی که از طرف مقام معظم رهبری به‌عنوان " اقتصاد مقاومتی؛ اشتغال و تولید " نام‌گذاری شده است، پرورش گیاهان دارویی و برند سازی و صادرات این محصول بانام نهاوند، جوانان زیادی را مشغول به کار می‌کند ولی این کار نیازمند برنامه‌ریزی مناسب و سرمایه‌گذاری است.

اقتصاد مقاومتی که بر پایه توجه به درون پایه‌گذاری شده است باعث شکوفایی اقتصادی، کاهش وابستگی و خوداتکایی می‌شود که رهبر انقلاب نیز بر تحقق آن تأکیدات فراوانی داشتند و فرمودند که این نوع اقتصاد باید از قالب شعار خارج و به‌عنوان واقعیتی قابل تحقق به جامعه معرفی شود.

 

1246577

 

شهرستان نهاوند نیز که یک شهر با مزیت‌های بومی و کشاورزی فراوان است؛ زمینه مناسبی برای اجرای برنامه‌های اقتصاد مقاومتی دارد و جوانان زیادی برای نقش‌آفرینی در این عرصه آماده اشتغال هستند که در صورت ارائه تسهیلات و حمایت‌های مختلف می‌توانند علاوه بر رونق تولید، اشتغال‌زایی بسیار خوبی را نیز برای شهرستان نهاوند به وجود بیاورند.

علی دهپهلوان رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری نهاوند در این مورد می‌گوید: شهرستان نهاوند با داشتن بیشترین سطح زیر کشت گیاهان دارویی در استان همدان و تولید سالانه هزاران تن انواع گیاهان دارویی توانایی و استعداد در دست گرفتن بازارهای کشوری و حتی بین‌المللی این محصولات را دارد.

وی اظهار داشت: در سالی که بانام اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال مزین شده است، استفاده از این ظرفیت‌ها می‌تواند بسیار راهگشا باشد و همه باید در این مسیر حرکت کنیم.

دهپهلوان بیان داشت: در شهرستان نهاوند حدود 100 هزار هکتار مرتع وجود دارد که می‌توان با کاشت گیاهان دارویی و تولید محصول سود خوبی را نصیب مردم و کشاورزان کرد که در این زمینه برنامه‌های خوبی داریم.

رئیس اداره منابع طبیعی نهاوند ادامه داد: کشت گیاهان دارویی هم ازنظر اقتصادی باصرفه است و هم ازنظر حفظ منابع طبیعی چون باعث غنی کردن و تثبیت خاک می‌شود و نقش مهمی هم در تلطیف هوا و جلوگیری از گردوخاک دارد.

وی ادامه داد: شهرستان نهاوند بیشترین سطح زیر کشت گیاهان دارویی در استان را به خود اختصاص داده است و سالانه گیاهان دارویی بسیاری را به بازارهای داخل و خارج کشور صادر می‌کند که باید با برند سازی و بسته‌بندی مناسب بتوانیم بازارهای کشور و بین‌المللی را در دست بگیریم.

 

1246578

 

دهپهلوان عنوان کرد: به‌عنوان‌مثال گیاه کتیرا در نهاوند به‌وفور رشد می‌کند و مرغوبیت این محصول نهاوند در کشور کم‌نظیر است به همین دلیل سریعاً به فروش می‌رسد.

وی بیان داشت: گیاه موسیر نیز به‌عنوان یکی از گونه‌های باارزش دارویی و خوراکی موردحمایت این اداره قرار دارد و از برداشت غیرقانونی آن جلوگیری می‌شود ولی آماده حمایت از کسانی هستیم که این گیاه را کشت می‌کنند.

رئیس اداره منابع طبیعی نهاوند افزود: کشت گیاهان دارویی مانند گل‌گاوزبان سبب نفوذ بیشتر نزولات جوی در خاک می‌شود و از تخریب زودهنگام مراتع جلوگیری می‌کند و کاشت این محصولات در هر هکتار برای ۱۵ نفر اشتغال‌زایی دارد.

وی اظهار داشت: در شهرستان نهاوند بیش از 3۰۰ نوع گیاهان دارویی وجود دارد که در صورت ارائه تسهیلات و برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته می‌تواند این شهرستان را به قطب تولید و صادرات گیاهان دارویی در کشور تبدیل کند.

دهپهلوان در پایان گفت: گل ختمی، بابونه، باریجه آنقوزه، خارشتر، موسیر، آویشن، کتیرا، شیرین‌بیان، نعنا، پونه، گل‌گاوزبان و رازیانه از مهم‌ترین گیاهان و گل‌های دارویی نهاوند هستند که در این میان بعضی گیاهان بسیار مهم و شهرتی کشوری دارند.

کاظم خیشه یکی از تولیدکنندگان گیاهان دارویی در نهاوند است که سالانه با اجاره کردن چند هکتار زمین به کشت این محصولات مفید و دارویی اقدام می‌کند و هرچند زحمت زیادی می‌کشد ولی سوددهی نسبتاً مناسبی دارد.

 

1246576

 

وی می‌گوید: در شهر مقدس قم زندگی می‌کنم که با همکاری چند نفر دریکی از روستاهای نهاوند زمین اجاره کرده‌ام و هرسال در چند نوبت چندین گیاه دارویی با فواید مختلف را کشت می‌کنم که علاوه بر خودم 5 نفر دیگر نیز از این فعالیت نان می‌خورند.

وی ادامه داد: با توجه به تحصیلاتم که آگاهی نسبی از طب اسلامی دارم سعی کرده‌ام از گیاهان با خاصیت طب اسلامی کشت کنم که خدا را شکر در این راه موفق شدم و محصول تولیدی را به‌خوبی و بدون مشکلی به فروش می‌رسانم.

خیشه اظهار داشت: شهرستان نهاوند به دلیل آب و هوایی منحصربه‌فردی که دارد مستعد پرورش گیاهان دارویی است که با کاشت این محصولات هم از هدر رفت آب جلوگیری می‌شود وهم پوشش خاک منطقه حفظ می‌شود.

این تولیدکننده گیاهان دارویی می‌گوید: یکی از مشکلاتی که ما داریم نداشتن دستگاه‌ها برای خشک‌کردن و خرد کردن محصولات است و برخی از محصولات را باید برای فراوری به‌جاهای دیگر ببریم که هم هزینه دارد و هم‌زمان بر است.

وی افزود: ما با این کار در سطح زراعی کم موفق شدیم سود بیشتری کسب کنیم و در چند نوبت هم این کار را انجام می‌دهیم تا به زمین هم آسیب نرسد.

انواع گیاهان دارویی که در مزارع نهاوند کشت می‌شوند عبارت‌اند از گل همیشه‌بهار، کاسنی، آرتیشو یا کنگر فرنگی، گل‌گاوزبان بادرنجبویه، زعفران، سنبل‌الطیب و گل‌محمدی است.

احمدوند دیگر تولیدکننده گیاهان دارویی در نهاوند است که در زمین‌های زراعی اقدام به کشت این محصولات می‌کند و از زمانی که بازنشسته شده است این کار را شتاب بخشیده است.

 

1246579

 

وی به ما گفت: با این کار خدمتی بزرگی به آیندگان می‌شود چون منابع آب بیهوده به هدر نمی‌رود و با تولید گیاهان باارزش دارویی سود خوبی هم به تولیدکنندگان می‌رسد.

این معلم بازنشسته عنوان کرد: با آموزش کشاورزان و توجیه آن‌ها برای کشت گیاهان دارویی می‌توان به سود خوبی در سطح زیر کشت کمتری رسید و باعث اشتغال‌زایی بیشتر شد.

این معلم بازنشسته می‌گوید: کار کردن در این فضا خیلی لذت‌بخش است و به جوانان و کسانی که توانایی تولید محصولات باارزش زراعی رادارند توصیه می‌کنم درصورتی‌که زمین در اختیاردارند به کشت گیاهان دارویی بپردازند چون این کار سود نسبت خوبی دارد و چند نفر هم در این مزرعه کار می‌کنند.

با توجه به اینکه شهرستان نهاوند رتبه نخست تولید گیاهان دارویی در استان را در اختیار دارد ولی این بخش مشکلاتی دارد که از آن جمله می‌توان به نبود صنایع تبدیلی و بسته‌بندی و نبود کارخانه فراوری و خشک‌کردن بعضی از این محصولات اشاره کرد.

موضوع اشتغال روستاییان و کشاورزان نهاوند به کاشت گیاهان دارویی سودمند به‌خوبی نشان می‌دهد که در هر منطقه با توجه به ضرورت‌ها و استعدادهای آن مکان می‌توان فعالیت‌های اقتصادی اشتغال‌زا و کارآفرین راه‌اندازی کرد که مشخص است شهرستان نهاوند زمینه پرورش و تولید گیاهان دارویی را به‌خوبی دارد ولی این امر نیازمند توجه مسئولان و جذب سرمایه‌گذار بخش خصوصی است.

گزارش از مهدی سهرابی

انتهای پیام/

478625

دیدگاه‌ها

از چند سال پیش مطرح شده دانشگاه علوم گیاهان دارویی نهاوند ولی همش وعده الکی است.نهاوندیها هم پول ساختن کارخانه خصوصی ندارند.که خودشان محصولات دارویی و طبیعی تولید کنند.

دیدگاه شما