به گزارش پایگاه خبری گرو، آغاز دهه فجر همیشه بهانهای است تا بهمرور خاطرات بهمن 57 بپردازیم و مشاهدات و آثار و وقایع این روزها را از زبان شاهدان عینی بشنویم و مرور کنیم و از زوایای مختلف به شرایط آن روزهای کشور بپردازیم.
نقش مطبوعات در سال 57 و جهتدهی و ارائه اخبار و وقایع آن سال همواره موردتوجه بوده است و وقتیکه از زبان خبرنگار آن روزهای روزنامه اطلاعات در شهرستان نهاوند روایت شود بسیار عینی و شنیدنی است.
شهاب شفیعیان پیشکسوت عرصه خبر در شهرستان نهاوند ازجمله فعالان روزنامهنگاری بوده است که بیش از 4 دهه است به فعالیت رسانهای ادامه میدهد و الگویی از اخلاق و فعالیت حرفهای روزنامهنگاری است.
وی متولد سال 1338 در نهاوند است و از سال 52 فعالیت مطبوعاتی را شروع کرده است و رسماً در سال 56 بهعنوان نماینده و خبرنگار روزنامه اطلاعات در شهرستان نهاوند به کار رسانهای پرداخته است.
با این پیشکسوت رسانهای نهاوند در مورد شرایط آن روزهای کشور، فضای رسانهای، ورود امام خمینی (ره) به میهن و اتفاقات شهرستان نهاوند گفتوگویی انجام دادیم که در ادامه میخوانید.
وی میگوید: برای بررسی وضعیت و شرایط در آستانه پیروزی انقلاب باید به وضعیت مطبوعات در سال 56 برگردیم زمانی که مطبوعات از تاریخ 15 آبان 57 اعتصاب 62 روزه خود را شروع کردند و سرانجام در 17 دیماه روزنامهها شروع به انتشار کردند.
شفیعیان اظهار داشت: در آن زمان 3 روزنامه کیهان، اطلاعات و آیندگان بود که روزنامه سوم کمتر در شهرستانها توزیع میشد و مردم بیشتر اخبار انقلاب را از طریق کیهان و اطلاعات پیگیری میکردند.
وی افزود: بعد از شکستن اعتصاب روزنامهها، تیراژ انها 10 برابر شد و مردم اخبار و وقایع انقلاب را با جدیت خاصی دنبال میکردند و بنده نیز در آن زمان خبرنگار روزنامه اطلاعات بودم و همکار دیگرم خبرنگار روزنامه کیهان در شهرستان نهاوند بود.
*** خبرهای تظاهرات و راهپیماییهای نهاوند را مخابره میکردم
پیشکسوت خبرنگاری نهاوند گفت: در آن روزهای بعد از اعتصاب تیراژ روزنامههای اطلاعات و کیهان در نهاوند به بیش از 2200 عدد میرسید و چون امکانات کم بود و حملونقل نیز مناسب نبود روزنامهها با یک روز تأخیر به نهاوند میرسید.
وی اظهار داشت: مردم استقبال زیادی از روزنامهها میکردند و پرتیراژترین روزنامه مربوط به 26 دی و فرار شاه بود و با آن تیتر درشت و خاطرهانگیز " شاه رفت ".
شفیعیان با اشاره به اینکه آن روزنامه تیراژش به 4 هزار عدد هم رسید، بیان کرد: پسازآن نیز در اوایل بهمنماه روزنامهها با همین تیراژ اخبار و وقایع انقلاب اسلامی را چاپ میکردند و این اطلاعرسانیها تأثیر بسزایی بر جهتدهی افکار عمومی داشت و در پیشبرد انقلاب نقش اثرگذاری داشت.
وی افزود: خبرهای شهرستان نهاوند را نیز بنده ارسال میکردم و چون شهر نهاوند شهر انقلابی بود خبرهای ما در روزنامههای سراسری چاپ میشد و با توجه به راهپیماییهای گسترده مردم نهاوند درگیریهای زیادی در شهرستان نهاوند به وجود آمده بود.
*** تصویر رنگی امام خمینی (ره) را بر روی دکه زدم و تعطیل کردم
این پیشکسوت عرصه رسانه گفت: شهرستان نهاوند به دلیل راهپیماییهای گسترده تنها شهر غیر مرکزی بود که ساواک داشت و گارد ویژه نیز از شهر زنجان برای سرکوب مردم به این شهر منتقلشده بود و شهر را در کنترل گرفته بودند.
وی اظهار داشت: باوجوداین شرایط مردم انقلابی نهاوند به راهپیمایی و تظاهرات میپرداختند و به حضور گارد توجهی نداشتند و در عزم خود برای پیروزی انقلاب اسلامی مصمم بودند.
شفیعیان ادامه داد: دقیقاً در اوایل بهمنماه بود که مجله هفتگی کیهان چاپ شد و اولین بار من تصویر رنگی امام خمینی (ره) بر روی جلد این مجله را مشاهده کردم و به دلیل خفقان و با توجه به اینکه فقط یک دکه روزنامهفروشی در نهاوند بود نتوانستیم مجله را توزیع کنیم و فقط عکس امام خمینی (ره) را بر روی شیشه دکه چسباندم و دکه را تعطیل کردم.
وی گفت: روز بعد وقتی به آنجا رفته بودیم متوجه شدیم که نیروهای گارد دیگر خودشان هم میدانند که نمیتوانند با مردم انقلابی نهاوند مبارزه کنند و عکس امام هم بر روی دکه بود.
خبرنگار روزنامه اطلاعات در سال 57 با اشاره به نزدیک شدن ورود امام به کشور افزود: در روز 11 بهمن بود که توسط رسانهها و رادیوهای خارجی اعلامشده بود که امام خمینی (ره) فردا ساعت 9 صبح در فرودگاه مهرآباد تهران خواهد بود و شوری عجیب مردم نهاوند و کل کشور را فراگرفته بود.
وی با اشاره به شرایط آن روزهای نهاوند گفت: در شهر نهاوند هم با شنیدن این خبر مردم خیلی خوشحال شدند و تعدادی از دوستان ما عزم سفر به تهران و استقبال از حضرت امام خمینی (ره) را داشتند ولی با توجه به نبود وسایل نقلیه زیاد و کمبود سوخت در نهاوند عملاً نمیتوانستند به تهران بروند چون در آن زمان حتی نفت برای گرم شدن خانهها نیز در اختیار مردم نبود.
*** روزنامه منتشرکننده خبر ورود امام خمینی (ره) به کشور در نهاوند کمیاب شد
شفیعیان عنوان کرد: با توجه به اینکه نهاوند ازلحاظ تأمین سوخت در مضیقه بود و تنها 2 اتوبوس هم در نهاوند بود ولی بازهم تعداد زیادی از مردم با روشهای مختلف موفق شدند خود را به تهران برسانند تا در مراسم استقبال شرکت کنند.
وی گفت: روز 12 بهمن هم که امام به میهن بازگشتند، مراسم بهصورت مستقیم از تلویزیون پخش میشد که قطع شدن ناگهانی این مراسم باعث نگرانی مرم نهاوند شد و باعث شد مردم به داخل خیابان بیایند و اعتراض داشتند که چرا پخش مراسم ورود امام قطعشده است.
پیشکسوت عرصه رسانه نهاوند افزود: مردم در آن حال که نگران بودند ولی درعینحال با حضور در خیابانها خوشحالی میکردند و با پخش شیرینی و گل ورود امام به میهن را جشن گرفتند.
وی اظهار داشت: این شادیهای مردم ادامه داشت و آغاز شورانگیزی برای انقلاب در روز 12 بهمن با ورود امام خمینی (ره) در بین مردم به وجود آمده بود که نقش روحانیون برجسته نهاوندی در ایجاد این پیروزی و هدایت مردم این شهرستان بسیار مهم تأثیرگذار بود.
شفیعیان گفت: در روزی که امام آمد در داخل دکه بودم و منتظر رسیدن روزنامه روز قبل بودم و با توجه به اینکه روزنامهها با یک روز تأخیر به نهاوند میرسید روزنامه مربوط به ورود امام با تیز درشت " امام آمد " در روز 13 بهمن به نهاوند رسید.
وی بیان داشت: در این روز در کمتر از چند دقیقه روزنامه منتشرکننده خبر ورود امام به کشور نایاب شد و مردمی که این روزنامه را خریده بودند به هم نشان میدادند.
پیشکسوت روزنامهنگاری نهاوند در پایان گفت: باوجودآنکه این روزنامه با تیراژ بالا چاپشده بود مردم برای خرید آن به دکه هجوم آوردند ولی روزنامه خیلی زودتراز اینها تمامشده بود و این موضوع یکی از خاطرات خوب من بود.
گفتوگو از مهدی سهرابی
انتهای پیام/
دیدگاه شما