ˈعلی اکبر صبوریˈ چهارشنبه شب در همایش تجلیل از پژوهشگران برتر دانشگاه سیستان و بلوچستان در دانشکده ادبیات زاهدان افزود: پیشرفت ایران در حوزه علم به ویژه پس از جنگ تحمیلی مدیون این جمله امام راحل مبنی بر ˈما می توانیمˈ است.
وی بیان کرد: پس از جنگ تحمیلی تولید علم در کشور شکل گرفت و در دانشگاهها انقلابی در این زمینه به وجود آمد.
او اظهار داشت: رشد علمی در کشور و توسعه تحصیلات تکمیلی در دانشگاهها پس از جنگ تحمیلی باعث شده شمار مقالات علمی ایران که در مجلات معتبر جهانی به چاپ رسید از هزار مقاله در سال 2000 میلادی به 24 هزار مقاله در سال 2011 افزایش یابد و سهم کشورمان از تولید علم در جهان به 25/1 درصد ارتقا یابد.
رییس مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک دانشگاه تهران گفت: علت اصلی ایجاد تحول در بخش علمی کشور و ارتقا سهم ایران از تولید علم در جهان ایجاد دوره های تحصیلات تکمیلی در دانشگاهها در دهه 60 بود که در واقع موتور محرک تحقیق در کشور به شمار می رفت.
وی افزود: پس از دهه 60 توسعه سرمایه گذاری علمی در دهه 70 و توسعه کمیت علمی در دهه 80 در ایران رخ داد لذا دهه 90 بطور قطع دوران توسعه کیفیت علمی در کشور است.
این استاد دانشگاه نخستین مساله مهم در سهم هر کشور از تولید علم جهانی را نمایه سازی مقالات علمی پژوهشی عنوان و بیان کرد: هر آنچه که به عنوان علم تولید می شود باید در معرض دید همگان قرار گیرد تا مورد نقد واقع شود و به رشد و کمال دست یابد.
صبوری افزود: مهمترین و معتبرترین موسسه نمایه سازی در جهان ˈموسسه اطلاعات علمی تامسون رویترزˈ است که از آن به عنوان مبنای علم سنجی استفاده می کنند.
وی اظهار داشت: اکنون 200 هزار مجله علمی پژوهشی در دنیا وجود دارد که از بین آنها 15 هزار مجله در این موسسه نمایه شده اند و باقی مجلات تکراری و فاقد استانداردهای لازم بوده اند.
او افزود: در دوره 10 ساله 2000 تا 2011 میلادی در جهان 13 میلیون مقاله علمی پژوهشی تولید شد که از این تعداد 105 هزار و 789 مقاله معادل 82 صدم درصد مربوط به ایران بود و از این تعداد 91 هزار مقاله معادل 89 درصد ˈکاملˈ تشخیص داده شد.
چهره علمی ماندگار کشور ادامه داد: در این روند 10 ساله رشته شیمی عمومی بیشترین سهم تولید علم و مقالات علمی در ایران را داشته زیرا دوره تحصیلات تکمیلی در دانشگاهها برای نخستین بار در شاخه درسی شیمی پایه ریزی شد.
رییس مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک دانشگاه تهران افزود: در سال 2011 میلادی نخستین تولیدکننده علم در جهان کشور آمریکا با 7/27 درصد سهم در علوم پایه و 47 درصد سهم در علوم اجتماعی بود و سهم ایران از تولید علم در منطقه خاورمیانه نیز بیش از 30 درصد محاسبه شد.
وی گفت: ایران در سال 2011 میلادی به لحاظ تولید علم در جهان در جایگاه نوزدهم قرار گرفت بطوری که سهم کشورمان از علوم پایه 6/1 درصد و علوم اجتماعی چهار دهم درصد بود.
او ادامه داد: در سال 2011 میلادی بیشترین مراودات علمی ایران با آمریکا به میزان تهیه 900 مقاله علمی مشترک بین دانشمندان ایرانی و آمریکایی بود.
وی اظهار داشت: در سال 2011 میلادی تعداد مقالات علمی ایران در علوم پایه 23 هزار و 724 مقاله و در علوم اجتماعی 957 مقاله بود.
وی بیان کرد: قریب 60 هزار عضو هیات علمی در دانشگاههای سراسر کشور فعالیت دارند که اگر سهم هر یک از آنان در نمایه ها دو مقاله باشد کشور به رشد لازم در زمینه تولید علم خواهد رسید.
رییس مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک دانشگاه تهران و چهره ماندگار کشور همچنین ˈتشویق نویسندگان مقالات علمی برای چاپ دستاوردهایشان در مجلات برتر دنیا، تشویق مشارکتهای گروهی برای افزایش کیفیت تولید علم، استانداردسازی و بین المللی کردن نشریات علمی کشور، ایجاد باور تحقیق و سرمایه گذاری با افزایش بودجه پژوهشیˈ را برای توسعه کیفیت علمی در دهه 90ضروری دانست.
وی گفت: از سال 1993 تا 2012 میلادی نتیجه 20 سال تحقیق در دنیا نمایه شدن 24 میلیون و 684 هزار و 866 مجله علمی بوده که سهم ایران از این تعداد یک میلیون و 350 هزار و 87 مجله و سهم دانشگاه سیستان و بلوچستان از این تعداد 871 مجله است.
دیدگاه شما