تقویت استقلال در مراقبت از خود
تغییرات مغزی بیمار باعث میشود توانایی حفظ استقلال فیزیکی بیمار مبتلا به آلزایمر مختل شود. بنابراین باید تلاش کرد تا عملکرد بیمار برای مدت طولانیتری مستقل بماند. برای تحقق این موضوع پیشنهاد میشود که کارهای روزانه به نحوی سازمان داده شوند که گامها کوتاه و قابل انجام تقسیم شوند تا بیمار با انجام هر گام احساس کند که در اجرای فعالیت موفق است. باید توجه داشت حفظ استقلال فردی و عزت بیمار مبتلا به آلزایمر بسیار اهمیت دارد. این موضوع باعث میشود بیمار تا حد امکان تشویق شده و در مراقبت از خود مشارکت کند.
برآوردن نیاز به روابط اجتماعی و صمیمیت
ارتباط با دوستان قدیمی میتواند آرامشبخش باشد. بنابراین ملاقاتها، نامهها و تماس تلفنی با دوستان باید مورد تشویق قرار گیرد؛ ولی بهتر است که هر بازدید به یک یا حداکثر دو نفر محدود شود. از آنجا که سرگرمی اهمیت دارد، باید بیمار را تشویق کرد تا فعالیتهای سادهای مثل پیادهروی، ورزش و معاشرت اجتماعی را انجام دهد.
انجام فعالیتهای ورزشی گروهی نیز جهت جلب انگیزه بیمار و الگوبرداری میتواند کمککننده باشد. برای تحقق این موضوع بیمار میتواند آرامش و رضایت را در دوستی با یک حیوان خانگی (گربه) بیابد. مراقبت از حیوان خانگی توسط فرد مبتلا به آلزایمر یک فعالیت رضایتبخش و وسیلهای برای صرف انرژی است. بیمار آلزایمر نیاز به صمیمیت را از بین نمیبرد و معمولا انجام کارهای سادهای مثل بغل کردن، نوازش و… میتواند در بهبود حال او موثر باشد.
تقویت و تغذیه کافی
زمان صرف غذا میتواند یک فرصت خوشایند باشد. بنابراین باید به صورت ساده و آرام و بدون برخورد انجام شود. بیمار غذاهای آشنایی را که دارای ظاهر اشتهاآور و طعم خوب است را ترجیح میدهد. بنابراین باید سعی کنیم در هر وعده یک نوع غذا برای او استفاده کنیم تا جلوی بازی کردن بیمار با غذا گرفته شود. برای پیشگیری از خفگی باید غذا را به تکههای کوچک تقسیم کرد. مایعات نیز اگر به صورت ژله باشد بلع آسانتر میشود.
بعضی از بیماران میتوانند به خوبی با دست غذا بخورند ولی با پیشرفت بیماری ممکن است غذا دادن به بیمار ضرورت یابد. بنابراین در زمان غذا خوردن و بعد از آن باید به فراموشکاری، بیعلاقگی، بهداشت دهان و دندان و گیر کردن لقمه در گلو توجه کافی داشت.
تقویت تعادل بین فعالیت و استراحت
بهگزارش پایگاه اطلاع رسانی شورای ملی سالمندان، بسیاری از بیماران مبتلا به آلزایمر دچار اختلال خواب، سرگردانی و رفتارهای دیگر هستند که به نظر نامناسب میرسند. تشخیص نیازهای بیماری که چنین رفتارهایی از او سر میزند توسط مراقب ضروری است. زیرا اگر منشاء این مشکل برطرف نشود ممکن است بیمار بدتر شود. خواب کافی و ورزش و فعالیت ضروری هستند و در صورت مختل شدن خواب استفاده از موسیقی، شیر گرم و ماساژ پشت میتواند آرامش بخش باشد. همچنین استفاده از یک الگوی منظم فعالیت و ورزش در طی روز میتواند به خواب شبانه کمک کند.
دیدگاه شما