تازه های سایت

کد مطلب: 46436
2. تير 1400 - 8:46
سعید درویشی زنبوردار نمونه کشوری که سال گذشته توانست در برداشت عسل و مشتقات آن رکوردزنی کند، امسال نیز از هر کندو 110 کیلو عسل برداشت کرده است، این در حالی است که زنبورداران دیگر از هر کندو 10 کیلو برداشت می‌کنند.

به گزارش پایگاه خبری  تحلیلی گرو، سعید درویشی زنبوردار نمونه کشوری که سال گذشته با هدفگذاری و اجرای برنامه‌های اصلاح نژادی ملکه مادر توانست با رکوردزنی برداشت ۱۲۰ تنی در سطح کشور در زمینه تولید عسل و مشتقات آن رتبه دوم را از آن خود کند، امسال با عزم و اراده مضاعف و بهره‌گیری از تجارب سال گذشته رکوردی دیگر را در برداشت عسل ثبت کرد که به نظر می‌رسد این بار بتواند علاوه بر کشور خود را سطح جهانی مطرح ساخته و الگوهای جدیدی از زنبورداری را به نمایش بگذارد.

این زنبوردار نمونه اهل شهر برزول شهرستان نهاوند است و پشتکار و علاقه و ایمان به کارآفرینی طی ۱۳ سال گذشته توانسته تعداد کلونی‌های خود را از ۱۰ مورد به بیش از ۴ هزار مورد در سال جاری افزایش دهد و در این زمینه پیشرفت قابل ملاحظه‌ای را بدست آورد.

درویشی سال گذشته با بهره‌گیری از یک سری برنامه های علمی اصلاح نژادی، هدفگذاری را برای ثبت رکورد جدید تولید عسل آغاز کرد و توانست با تولید ۱۲۰ تن عسل به این هدف خود دست پیدا کند و به عنوان زنبوردار نمونه استانی و سپس کشوری معرفی و جایگاه دوم را بدست آورد.

امسال با شروع کار برداشت عسل از مزارع زنبور شهرستان نهاوند، این زنبوردار نمونه هدفگذاری جدیدی را در زمینه برداشت عسل آغاز کرده و به دنبال آن است تا رکوردی دیگر را در مقایسه با سال گذشته بدست آورد و بر این اساس پیش‌بینی برداشت نزدیک به یک هزار تن عسل را در دستور کار خود قرار داده است.

سعید درویشی در این رابطه به فارس می گوید: کار برداشت عسل از اوایل هفته جاری آغاز شده که با توجه به کارهایی که در زمینه اصلاح نژاد ملکه مادر صورت گرفته به طور میانگین از هر قاب سه کیلو عسل برداشت داشته‌ام.

وی ادامه می‌دهد: با توجه به اینکه برخی کندوهایی که در اینجا وجود دارد دارای پنج طبقه هستند میزان تولید عسل آنها بین ۱۰۰ تا ۱۲۰ کیلوست که در مقایسه با سال گذشته چهار برابر شده است.

این زنبوردار نمونه کشوری با اشاره به اینکه میانگین برداشت عسل از هر کندو در کشور ۱۰ کیلو است که این متوسط در نهاوند و توسط بنده چندین برابر میانگین کشوری است عنوان می‌کند: یکی از مهمترین دلایل افزایش تولید و مرغوبیت عسل مزارع زنبور ما طبیعت مناسب و آب و هوایی است که در شهرستان وجود دارد.

وی اضافه می‌کند: نهاوند قطب اصلی گشنیز کشور است، این گیاه شهد بسیار خوبی را داراست که جنبه دارویی دارد و زنبور با نشستن روی آن عسل خوبی را تولید می‌کند که وجود این عامل موفقیت ما را بیشتر کرده است.

درویشی به دیگر زمینه‌های موفقیت خود در سطح شهرستان اشاره کرده و ادامه می‌دهد: از دیگر عوامل موفقیت تولید عسل با کیفیت نهاوند وجود گون‌های زیادی است که در مراتع نهاوند از جمله گرین و گاماسیاب وجود دارد و ظرفیت بی‌نظیری برای پرورش زنبور و تولید عسل را ایجاد کرده است.

وی اضافه می‌کند: عسل این منطقه آن قدر باکیفیت است که کارخانه‌های بسته‌بندی عسل در استان اصفهان مانند شهرستان خوانسار حاضرند برای خرید شهد گون نهاوند پیش‌پرداخت یا مساعده دهند تا عسل‌های تولیدی زنبورستان‌های نهاوند را به دست آورند.  

اصلاح نژاد ملکه مادر مساوی با افزایش تولید عسل

این زنبوردار نمونه کشوری اصلاح نژاد ملکه مادر را از مهمترین برنامه‌های انجام شده خود برای افزایش تولید عسل عنوان کرده و می‌گوید: اصلاح نژاد ملکه مادر از دو نژاد «کردوان» و «کارنیکا» صورت می‌گیرد که نیازی به تغذیه شکر ندارند و هنگام برداشت عسل بسیار آرام‌ هستند به گونه‌ای که حتی در باغچه منزل هم قابل نگهداری‌اند.

وی با بیان اینکه با اصلاح این نژاد در سال دو مرحله برداشت عسل از آنها انجام می‌شود ادامه می‌دهد: در این روش از یک کندو با ۱۰ قاب کامل بهاره می‌توان سه کندو به عنوان بچه مصنوعی تکثیر کرد در حالی که در روش سنتی و تجربی از یک کندو نمی‌توان بیش از یک بچه گرفت ضمن اینکه تمام بچه‌‌های مصنوعی تولید شده با توجه به بافت گیاهی شهرستان در فصل برداشت، عسل تولید می‌کنند.

درویشی می‌گوید: زنبوردار نباید هنگامی که زنبور در حال رشد است اقدام به بچه‌گیری کند زیرا این کار باعث می‌شود میزان تولید عسل پایین بیاید بنابراین بهترین زمان تکثیر مصنوعی در این شهرستان خردادماه است.

وی عنوان می‌کند: بنده با شناختی که از وضعیت منطقه و همچنین شرایط بچه‌گیری دارم توانسته‌ام در کنار سایر عوامل زمینه های افزایش تولید عسل را فراهم کنم، البته در کنار این عوامل نباید از تجربیات سالهای گذشته غافل شد.

این کارآفرین نهاوندی با بیان اینکه با خواست خدا و حمایت مسئولین امسال بدنبال آن هستم در سطح کشور به حق واقعی خودم یعنی برترین زنبوردار کشور برسم، با گریزی به تولید دیگر مشتقات زنبور عسل می‌گوید: بجز تولید عسل برداشت ژل رویال ، گرده گل، بره موم از دیگر مشتقاتی است که از فعالیت زنبورداری به دست می آید که بسیار سود آور بوده و می تواند انگیزه خوبی را برای زنبور داران ایجاد کند.

وی در این رابطه می‌افزاید: با توجه به اینکه سال گذشته از هر کندو به طور میانگین ۵۰۰ گرم بره موم برداشت کرده‌ام امسال پیش‌بینی می‌شود با توجه به افزایش تولید عسل با یاری خدا میانگین تولید این محصول را به ۷۰۰ گرم که معادل میانگین جهانی است برسانم.

درویشی با اشاره به فروش ملکه زنبورعسل به سایر زنبورداران عنوان می‌کند: سال گذشته تعداد ۸ هزار ملکه باکره و یک هزار ملکه جفت خورده به متقاضیانی در استانهای لرستان، اصفهان، کرمانشاه، خوزستان، آذربایجان غربی، کردستان و ایلام فروخته شده است .

نبود داروخانه و آزمایشگاه از مشکلات صنعت زنبورداری

به منظور توسعه زنبورداری و بالا بردن تولید عسل که منجر به ارزآفرینی به ویژه در شرایط تحریم برای کشور است باید امکانات و حمایت لازم از این بخش صورت گیرد تا بتوان علاوه بر بالا بردن میزان تولید و کیفیت مقدمات صادرات آن فراهم و این صنعت را سال به سال گسترش داد. 

در این زمینه درویشی با اشاره به شرایط شهرستان بیان می‌کند: یکی از مشکلاتی که ما داریم این است که هنوز آزمایشگاه تشخیص ساکاروز عسل در سطح استان وجود ندارد و ما مجبوریم به سایر استان‌ها مراجعه کنیم که این مساله برای ما مشکلاتی را به وجود می‌آورد. 

وی ادامه می‌دهد: عدم وجود داروخانه تخصصی برای تشخیص بیماری و درمان زنبور، نبود فروشگاه خرید لوازم زنبورداری، گران بودن دارو، هزینه سنگین تامین شکر برای زنبورداری از دیگر مشکلاتی است که در سطح شهرستان وجود دارد.  

این زنبورداری نمونه کشوری در این خصوص می‌گوید: یکی از مشکلات اصلی زنبورداران شهرستان این است که برخی زنبورداران سایر شهرها و استان‌های کشور بدون مجوز وارد نهاوند شده و در مناطق مختلف مستقر می‌شوند که همین مساله با توجه به لزوم رعایت فاصله بین زنبورداران باعث بروز مشکل برای ما می‌شود که لازم است به این مساله نیز توجه شود.

مشاوره رایگان و آموزش زنبورداری 

وی آموزش و مشاوره رایگان به سایر زنبورداران را از جمله برنامه‌های خود برای توسعه زنبورداری عنوان کرد و ادامه داد: با توجه به نتیجه مثبتی که از این کار گرفته‌ام به افرادی که مراجعه کرده و یا با من تماس می‌گیرند مشاوره رایگان می‌دهم و آنها را برای تولید عسل مرغوب‌تر و بالا رفتن تولید راهنمایی می‌کنم که تاکنون در این زمینه چند نمونه از شهرهای همجوار با من تماس داشته و مشاوره گرفته‌اند.  

درویشی افزود: با توجه به اینکه امروز برای توسعه کشور و حرکت به سمت تولید لازم است قشر جوان و نوجوان را کارآفرین و تولیدکننده تربیت کنیم در این راستا طی یک سال گذشته در راستای آموزش زنبورداری برای داوطلبین و علاقمندان همکاریهایی را با مرکز فنی و حرفه ای شهرستان داشته و کلاسهایی را برگزار کرده‌ام.

وی ادامه می‌دهد: طی هماهنگی با هلال احمر نهاوند چندین دوره آموزشی در این مرکز با رعایت پروتکل‌های بهداشتی برگزار شده و طی یک سال گذشته ۱۰۰ نفر از جوانان مشتاق آموزش لازم را فراگرفته و ۲۰ خانوار نیز کندو خریداری کرده و وارد فعالیت زنبورداری شده‌اند.

اشتغالزایی برای جوانان بیکار منطقه   

این زنبوردار نمونه که تولید سالانه‌اش در سال گذشته به ۱۲۰ هزار تن رسیده اشتغال به کار تعدادی از جوانان را از جمله انگیزه‌های خود برای توسعه این فعالیت اقتصادی عنوان کرده و ادامه می‌دهد: در حال حاضر هشت نفر به طور مستقیم در این زمینه فعالیت دارند که این تعداد هنگام برداشت محصول تا ۲۰ نفر نیز افزایش می‌یابد.

وی ادامه داد: علاوه بر این افراد دیگری نیز به صورت غیر مستقیم در این فرایند مشغول فعالیت خواهند شد که این مساله برای من خیلی مسرت‌بخش بوده و خداوند را شاکرم این فرصت را فراهم ساخته که چندین خانوار از این طریق امرار معاش کنند.

مدیر جهاد کشاورزی نهاوند نیز در رابطه با فعالیت‌های زنبورداری در نهاوند اظهار کرد: شهرستان نهاوند به واسطه آب و هوای مساعد و کوهستانی بودن منطقه، برخورداری از مراتع با کیفیت و مرغوب زمینه مناسبی برای پرورش زنبور دارد، علاوه بر آن رونق کشاورزی به ویژه برخی گیاهان خاص مانند گشنیز باعث شده از ظرفیتی بی‌نظیر برای زنبورداری برخوردار شود.

کریم حاج باباعلی ادامه داد: این شهرستان با توجه به موقعیت مناسب کشاورزی و جغرافیایی یکی از مراکز عمده تولید عسل استان است به گونه‌ای که با تولید یک‌هزار و ۲۰۰ تن در سال گذشته یعنی بیش از ۳۰ درصد از مجموع تولید استان در جایگاه نخست قرار دارد و علاوه بر این به لحاظ میزان بهره‌بردار و تعداد کندو نیز رتبه اول را داراست.

وی افزود: عسل نهاوند به علت تنوع کشت‌های کلزا، گشنیز، آفتابگردان و باغ‌های بی‌شمار بهترین کیفیت عسل استان همدان را دارد و با توجه به تنوع گیاهی، وجود گونه‌های گیاهان دارویی، غالب بودن مراتع به اراضی کشاورزی و ارگانیک بودن شهد گیاهان مرتعی به علت عدم استفاده از کود و سم از مرغوبیت خوبی برخوردار بوده و کیفیت بالایی دارد. 

مدیر جهاد کشاورزی نهاوند در خصوص اقدام سعید درویشی برای ثبت رکورد جدید از تولید عسل گفت: این زنبوردار نمونه با بهره‌گیری از دانش روز و اصلاح نژاد ملکه زنبورعسل توانست از ۳ هزار و ۵۴۰ کلونی طی دو مرحله برداشت بهاره و پائیزه نزدیک به ۱۲۰ هزار تن عسل تولید کرده و به عنوان زنبوردار نمونه استانی معرفی شد که در نهایت توانست در کشور رتبه دوم برترین زنبورداران را بدست آورد.

وی گفت: این زنبوردار امسال نیز ضمن افزایش تعداد کلونی‌های خود به ۴ هزار مورد توانسته با ادامه برنامه های اصلاحی که در سطح ملکه زنبور عسل ایجاد کرده میزان برداشت خود از هر کندو را به ۵۰ تا ۷۰ کیلو رسانده و در مقایسه با سال گذشته طی دو نوبت برداشت رکورد بی نظیری را در سطح کشور به ثبت برساند.

حاج‌باباعلی اضافه کرد: از دیگر اقدامات این زنبوردار خوش‌ذوق نهاوندی کمک در اسکان قانونی و رعایت فواصل زنبورداران مهاجر در بخش زرین‌دشت در سال جهش تولید است. 

با توجه به پتانسیل بالای نهاوند برای تولید عسل مرغوب به نظر می‌رسد وجود یک کارخانه فرآوری عسل با برند مشخص و صنایع بسته‌بندی در این شهرستان ضروری است و می‌تواند علاوه بر اشتغالزایی زمینه ارزآوری از طریق صادرات آن برای کشور فراهم کند، تحقق این انتظار دور از دسترس نبوده و می‌تواند از محورهای توسعه شهرستان، مد نظر مسئولین امر قرار گیرد./فارس

دیدگاه شما