به گزارش پایگاه خبری تحلیلی گرو، سعید الیاسی افزود: هم اینک تیمهای یگان حفاظت در ۶ گلوگاه اصلی برای جلوگیری از ورود زودهنگام عشایر مستقر هستند.
او با بیان اینکه کوچ عشایر به مناطق ییلاقی شهرستانهای ملایر، نهاوند، تویسرکان و اسدآباد انجام میشود، تصریح کرد: تیمهای حفاظت منابع طبیعی در همه این شهرستانها برای ورود زودهنگام عشایر مستقر شدند.
رئیس اداره امور مراتع و بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری همدان تاکید کرد: برخی از عشایر قصد ورود به مناطق ییلاقی را داشتند که از ورود آنها جلوگیری شد و هم اینک در مسیرهای منتهی به همدان مستقر شدند.
الیاسی افزود: همدان همه ساله میزبان عشایر از استانهای کردستان، خوزستان و ایلام است که عشایر حاضر در مناطق قشلاقی در مناطق ییلاقی همدان حضور مییابند.
او گفت: شمار عشایر بهرهبردار مجاز از مراتع استان همدان یک هزار و ۱۰۰ خانوار است که این تعداد عشایر با ۵۳ هزار و ۹۱۴ واحد دامی مجاز در ۵۵ سامان عرفی به مساحتی حدود ۷۰ هزار هکتار مستقر میشوند.
رئیس اداره امور مراتع و بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری همدان با بیان اینکه پروانه چرای دام تنها اجازه استفاده موقت از مرتع محسوب میشود اظهار داشت: چنانچه دارنده پروانه چرای دام فوت کند باید ظرف مدت ۲ سال از زمان فوت، همسر و فرزندان مرتعدار متوفی ساکن محل یا عضو نظام عشایری مکلف هستند تنها یک نفر از بین خود را انتخاب و به اداره کل منابع طبیعی معرفی کنند تا به همراه سایر مرتعداران همان سامان عرفی نسبت به تهیه و انعقاد قرارداد طرح مرتعداری اقدام شود.
الیاسی تصریح کرد: صدور پروانه چرای دام جدید امکان پذیر نیست و چنانچه همسر و فرزندان مرتع دار متوفی که تا تاریخ ابلاغ شده یعنی یازدهم مرداد امسال اقدامی نکنند اداره کل منابع طبیعی در صورت احراز نشدن شرایط لازم، نسبت به ابطال قطعی مجوز مرتع داری متوفی اقدام کند.
او اضافه کرد: بر اساس اقدامات ممیزی مرتع صورت گرفته در سال ۱۳۶۰ حدود یک هزار و ۸۵ سامان عرفی و بیش از ۶۴ هزار دامدار در این استان شناسایی شده است.
الیاسی ادامه داد: بر اساس آخرین اقدامات صورت گرفته و طرح مدیریت چرا دام و ساماندهی کوچ از این تعداد ۲۶ هزار نفر از این تعداد فوت کردند
او تاکید کرد: بند ۴۸ اصلاحیه شیوه نامه فنی و اجرایی بهره برداری از مراتع، تنها ۲۲ هزار دامدار را در استان همدان شامل میشود که از این تعداد تاکنون تنها ۴۰۰ نفر نسبت به تعیین جایگزین و تمدید پروانه چرا اقدام کردند.
رئیس اداره امور مراتع و بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان تصریح کرد: چنانچه همسر و فرزندان مرتعدار متوفی ظرف مدت یاد شده به توافق نرسند یا به هر دلیلی ذینفع واجد شرایط به موجب سند رسمی اقرارنامه و یا صلح نامه از بین خود انتخاب و به اداره کل معرفی نکنند، مرتع بلامعارض و در اختیار اداره کل منابع طبیعی برای احاله به سایر دامداران قرار میگیرد.
الیاسی افزود: مهمترین علت استقبال نکردن دامداران از این قانون، اختلاف نظر خانواده متوفی در انتخاب جایگزین برای دریافت پروانه چرا جدید و انتقال حقوق عرفی مراتع و سامان عرفی است.
او گفت: همچنین دامدارانی که پروانه چرای دام دارند با ارائه مدارک و پرداخت عوارض، اعتبار پروانه چرای دام را تمدید کرده سپس اقدام به تهیه و انعقاد طرح مرتعداری اقدام کنند.
رئیس اداره امور مراتع و بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان اظهار داشت: در غیر این صورت پروانه چرا از درجه اعتبار ساقط شده و عرصه به عنوان مرتع بلامعارض (بدون دامدار) در اختیار اداره کل منابع طبیعی خواهد بود تا مطابق قوانین و دستورالعملها نسبت به احاله مدیریت مرتع به سایر افراد واجد شرایط اقدام کند.
الیاسی افزود: با توجه به ابلاغ آخرین اصلاحیه شیوه نامه فنی اجرایی بهره برداری از مراتع کشور، مرتعدارانی که تاکنون اقدام به تهیه طرح مرتعداری نکردند تنها تا اردیبهشت سال آینده (۱۴۰۳) فرصت دارند تا نسبت به تهیه و احاله مدیریت طرح مرتعداری مراتع خود اقدام کنند در غیر این صورت پروانه چرای دام آنها باطل و مرتع بلامعارض شناخته شده و اراضی ملی و مرتعی روستای آنها به سایر دامداران واجد شرایط استان واگذار میشود.
دیدگاه شما