کد مطلب: 37864
27. خرداد 1398 - 8:30
فرش نهاوند به عنوان تاج سر صنایع‌دستی این شهرستان نیازمند توجه بیشتر است، هر چند برای کسب بازارهای جهانی برگزاری نمایشگاه برنامه ریزی شده تا به روزهای رونق خود نزدیک تر شود.

به گزارش پایگاه خبری گرو، فرش دستبافت نهاوند با شهرت جهانی بیشتر به صورت دو زرع و یک زرع و نیم تولید می‌شود و ۹۹ درصد تولیدات فرش دستباف نهاوند از طریق اتحادیه مرکزی فرش تهران به کشورهای آمریکا، کانادا، آلمان و کشورهای عربی صادر می‌شود.

توسعه و رونق این صنعت آثار مثبتی بر اقتصاد استان همدان و شهرستان نهاوند دارد چراکه ایجاد اشتغال مستقیم و غیرمستقیم، ایجاد ارزش افزوده و درآمد ارزی و افزایش صادرات و همچنین رونق و توسعه زندگی روستایی از مزیت‌های این صنعت است.

بازارهای جهانی را از دست ندهیم

بررسی وضعیت تولید و صادرات فرش دستبافت نهاوند نشان می‌دهد در صورتی که از این صنعت حمایت‌های لازم و مناسب به عمل نیاید، در آینده نزدیک با وجود شهرهای رقیب تولیدکننده این محصول، شاهد افول این صنعت در شهرستان نهاوند و از دست دادن بازارهای خارجی خواهیم بود.

طبق بررسی‌ها فرش نهاوند دارای برندهای جهانی مانند عشوند، گل حیدر یا سالاری و لچک سفید بوده که بافت انواع فرش‌های سنتی نهاوند با طرح‌ها و رنگهای بدیع و زیبا نمایشگر اوج تسلط طراحان و بافندگان بر فن بافت فرش است که در همین راستا و برای شناساندن هنر مردم نهاوند برگزاری جشنواره فرش برنامه ریزی شده است.

فرماندار نهاوند در خصوص مزایای فرش نهاوند و اقداماتی انجام شده برای معرفی بیشتر آن در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: اگر به صورت کارشناسی و علمی بتوانیم پتانسیل فرش نهاوند را در حوزه تولید، اقتصاد و اشتغال به درستی مطرح کنیم، حق واقعی این صنعت سودآور را ادا کرده‌ایم.

پرداخت تسهیلات ارزان قیمت به ۲۴ کارگاه فرش بافی در نهاوند

مراد ناصری با بیان اینکه در کارگروه اشتغال نهاوند مصوبات خوبی در این بخش تصویب و اجرایی شد که نتیجه آن پرداخت ۲.۵ میلیارد تومان تسهیلات ارزان قیمت به ۲۴ کارگاه فرش بافی در نهاوند بود، گفت: این اقدام ایجاد اشتغال مستقیم برای ۱۵۰ نفر را به همراه داشت.

نداشتن بازارچه عرضه محصولات فرش دست بافت نهاوند حلقه مفقوده ای برای رونق اقتصاد بافندگان فرش در این شهرستان است فرماندار نهاوند با بیان اینکه تعاونی فرش دست بافت نهاوند بیش ۶ هزار نفر عضو دارد که با کمترین تسهیلات برای خود و دیگران شغل فراهم کرده و توانسته‌اند با بافت فرش، گبه، گلیم و صنایع دستی و مشاغل خانگی شغل پایدار ایجاد کنند، گفت: نداشتن بازارچه عرضه محصولات فرش دست بافت نهاوند حلقه مفقوده ای برای رونق اقتصاد بافندگان فرش در این شهرستان است.

وی عنوان کرد: این مشکل سبب شده عملاً سود حاصل از زحمات شبانه روزی فرش بافان نهاوندی به جیب واسطه‌ها و دلالان برود.

وی تاکید کرد: در تلاش هستیم با برگزاری همایش فرش استان همدان به میزبانی نهاوند، ظرفیت‌ها، پتانسیل‌ها و مشکلات این هنر و صنعت را به صورت میدانی رصد کرده و برای حل مشکلات فرش بافان و معرفی صنایع دستی نهاوند اقدام عملی انجام دهیم که در این میان روش‌های آشنایی با تجارت جهانی فرش و صادرات آن مورد تاکید خواهد بود.

ناصری نبود سرمایه در گردش و کمبود تسهیلات را نیز مورد اشاره قرار داد و گفت: با توجه به گرانی مواد اولیه میزان تسهیلات ارائه شده کافی نیست اما با در نظر گرفتن تسهیلات تکمیلی تا حدودی این مشکل رفع خواهد شد.

اشتغال غیرمستقیم ۴۸۲ نفر در کارگاه‌های تولید فرش نهاوند

رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت نهاوند نیز با تاکید بر لزوم حمایت ویژه از قالیبافان در راستای حفظ تپش این صنعت در نهاوند، گفت: مدیران کارگاه‌های قالیبافی شهرستان نهاوند مبلغ ۲۵ میلیارد ریال تسهیلات را در قالب بیست و چهار کارگاه تولید فرش دریافت کرده‌اند.

بیژن ترابیان با اشاره به اینکه این کارگاه‌ها به صورت غیر مستقیم برای ۴۸۲ نفر شغل ایجاد کرد، اند گفت: در بحث مشاغل خانگی هم از طریق سازمان صمت و بانک‌های عامل به ۱۶۰ واحد مبلغ ۸ میلیارد ریال پرداخت شده است.

رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت نهاوند با اشاره به بیمه قالیبافان، گفت: خوشبختانه مشکل بیمه قالیبافان نهاوندی با حضور کارشناس تأمین اجتماعی بررسی و از مدیر دستگاه‌ها خواسته شد نهایت همکاری را با بافندگان داشته باشند.

برگزاری همایش فرش نهاوند در تیرماه امسال

وی با اشاره به زمان برگزاری همایش فرش نهاوند، گفت: این همایش تیرماه سال جاری با حضور میهمانان و مدیران استانی، کشوری و با حضور اساتید برجسته دانشگاه برگزار خواهد شد.

۲۴ کارگاه قالی بافی در شهرستان نهاوند تسهیلات دریافت داشته است که در رونق این واحدها تأثیر مثبتی داشته است رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت نهاوند گفت: در حال حاضر ۲۴ کارگاه قالی بافی در شهرستان نهاوند تسهیلات دریافت داشته است که در رونق این واحدها تأثیر مثبتی داشته است.

وی افزود: برای حضور در نمایشگاه‌های کشوری اعلام آمادگی کرده‌ایم تا ارتباط و تعامل گیری با جامعه تاجران فرش و روابط بین الملل فرش تقویت شود.

ترابیان عنوان کرد: سالانه بیش از ۹۶۰ قطعه انواع فرش دست‌بافت با نقشه‌های منحصربه‌فرد توسط بافندگان و هنرمندان نهاوندی تولید می‌شود.

طرح فرش «عشوند» ثبت ملی شده است

رئیس اتحادیه فرش دستبافت نهاوند نیز در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: فرش نهاوند دارای سه برند نامی با اسامی عشوند (کله گلی)، سالاری (گل حیدر) و لَچک سفید است.

کاظم حسنوند با بیان اینکه این چهار طرح نشان دارای نشان جهانی است، گفت: فرش‌های موجود در نهاوند توسط آن دسته از نهاوندی‌هایی که در کشورهای اروپایی زندگی می‌کنند شناخته شده است.

وی با اشاره به اینکه از این ۴ طرح تنها فرش با طرح عشوندی تاکنون به عنوان اثر ملی در اوایل سال ۱۳۹۶ ثبت شده است، گفت: طی ادوار گذشته بیشترین منبع درآمد خانوارهای روستایی نهاوند از محل فرش‌بافی بوده اما متأسفانه امروز این موضوع به طور چشمگیری کاهش یافته است.

رئیس اتحادیه فرش دستباف نهاوند با بیان اینکه در گذشته بیش از ۶ هزار بافنده فرش دستباف در نهاوند فعالیت داشتند، گفت: از این تعداد ۲ هزار نفر آن‌هم بنا به ضرورت حق بیمه بازنشستگی در قالیبافی فعالیت دارند.

وی دیگر مشکل بافندگان را عدم ارائه مستمری آن‌ها به خانواده‌شان عنوان کرد و گفت: مسئولان باید در این رابطه اقداماتی انجام دهند تا این مهم محقق شود چراکه فرش‌بافان از درآمد همسران خود استفاده می‌کنند و مابقی که برای کمک‌خرج زندگی از این راه ارتزاق می‌کنند متأسفانه سودی شامل آن‌ها نمی‌شود.

لزوم سرمایه‌گذاری برای به دست گرفتن بازار خارج از کشور

وی با بیان اینکه فرش دستبافت نهاوند از طریق اتحادیه مرکزی فرش تهران صادر و ثبت می‌شود، گفت: در سال‌های گذشته فرش‌های نهاوند به کشورهای اروپایی، آمریکایی و بیشتر به حاشیه خلیج فارس صادر می‌شد اما در حال حاضر این صادرات بسیار کم شده است.

بازار فروش عمده فرش‌های دستباف ایرانی باید در خارج از کشور باشد چراکه در داخل کشور با توجه به قیمت تمام‌شده این فرش‌ها بازار فروشی ندارند رئیس اتحادیه فرش دستباف نهاوند با اشاره به برندهای معروف در هر استان کشور، گفت: بازار فروش عمده فرش‌های دستباف ایرانی باید در خارج از کشور باشد چراکه در داخل کشور با توجه به قیمت تمام‌شده این فرش‌ها بازار فروشی ندارند.

وی با اشاره به حداقل قیمت تمام‌شده یک‌تخته فرش ۱۲ متری، گفت: حداقل قیمت یک‌تخته فرش ۱۲ متری ۱۸ میلیون است که با توجه به درآمدهای موجود در کشور استقبالی صورت نمی‌گیرد.

حسنوند گفت: هرساله به برخی فعالان این حوزه تسهیلاتی از طریق سازمان صنعت و معدن ارائه می‌شود که مقرر شده امسال این تسهیلات بیشتر از سال گذشته و با سود کم‌تر به این افراد اعطا شود.

وی ادامه داد: اگر بازار فروش فرش رونق پیدا کند و راه‌های صادرات باز شود بافندگان فرش به اختیار خود و بدون نیاز به هیچ‌گونه تسهیلاتی خود وارد این عرصه می‌شوند.

وی ادامه داد: در راستای برگزاری نمایشگاه‌های فرش که گاهی در تهران و همدان برگزار می‌شود شاید آثار مفیدی برای نمایش هنرهای استان و شهرستان داشته باشد اما درآمدی از آن حاصل نمی‌شود مگر آنکه این نمایشگاه‌ها با دعوت کشورهایی که از فرش ایرانی استقبال می‌کنند برگزار شود.

حسنوند متوسط تولید سالانه فرش در نهاوند طی سالیان گذشته را ۱۲ هزار مترمربع به ازای بافت دو متر توسط هر بافنده عنوان کرد و گفت: متأسفانه این مقدار امروز به کمتر از ۵ هزار متر رسیده لذا این مهم مستلزم ورود مسؤولان این حوزه است.

وی با اشاره به فعالیت ۸۰ فرشباف آقا در نهاوند در گذشته گفت: قبلاً سالانه حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ مجوز برای بافندگان صادر می‌شد که متأسفانه این آمار امروز حدوداً به صفر رسیده است.

با این تفاسیر آنچه مسلم است اینکه حمایت از فرش دستبافت نهاوند باید در اولویت مسئولان قرار گیرد چراکه رونق آن نه تنها نرخ بیکاری در نهاوند را کاهش خواهد داد بلکه قدمی در راه حمایت از تولید ملی است که به درآمد پایدار ختم خواهد شد./مهر

دیدگاه شما