تازه های سایت

کد مطلب: 30510
7. ارديبهشت 1396 - 8:12
برداشت‌های بی‌رویه از سفره‌های آب زیرزمینی توسط بخش کشاورزی سبب شده است طی ۲۰ سال، سطح آب‌های زیرزمینی شهرستان نهاوند ۱۳.۷ متر کاهش پیدا کند که ادامه این روند یک تهدید جدی برای نهاوند محسوب می‌شود.

به گزارش پایگاه خبری گرو، تا سال 1375 در شهرستان نهاوند برداشت از منابع آب زیرزمینی متناسب با میزان نفوذ آب در سفره‌های زیرزمینی بود اما  از سال 75 تاکنون این توازن به هم خورده است و سالانه 75 سانتیمتر از سطح آب‌های زیرزمینی شهرستان نهاوند کاهش می‌یابد.

  از سال 75 13 تاکنون 13.7 متر سطح آب سفره‌‌های زیرزمینی این شهرستان کاهش پیدا کرده است که با توجه به اینکه کشت‌های پر آب‌بر بزرگترین تهدید برای سفره‌های آب زیرزمینی محسوب می‌شوند، با وجود هشدارهایی که در این زمینه به بهره‌برداران داده می‌شود اما کشاورزان به این مهم اهمیتی نمی‌دهند.

  سال گذشته 700 هکتار از اراضی شهرستان نهاوند به زیرکشت محصول پر آب‌بر خیار رفت که بنا به گفته کارشناسان برای تولید هر هکتار خیار 20 هزار مترمکعب آب مصرف می‌شود که با این حساب برای تولید خیار در 700 هکتار 14 میلیون مترکعب آب مصرف می‌شود و این در حالی است که کشت این محصول نه تنها صرفه اقتصادی برای شهرستان ندارد بلکه سبب نامرغوب شدن خاک نیز می‌شود، با این وجود هر ساله مقدایر زیادی از اراضی شهرستان به زیر کشت این محصول و سایر محصولات پر آب‌بر می‌رود و چنانچه این برداشت‌های بی‌رویه ادامه پیدا کند شهرستان نهاوند نیز به وضعیت بحرانی می‌رسد.

سالانه 75 سانتیمتر از سطح آب‌های زیرزمینی نهاوند کاهش می‌یابد

رئیس اداره امور آب منطقه‌ای شهرستان نهاوند گفت: سالانه 75 سانتیمتر از سطح آب‌های زیرزمینی نهاوند کاهش می‌یابد به‌طوری که از سال 75 تاکنون 13.7 متر از آب سفره‌های زیرزمینی این شهرستان کاهش یافته است و 300 میلیون مترمکعب مازاد از سفره‌های زیرزمینی برداشت شده است.

آرش کولیوند در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در نهاوند اظهار داشت: تا سال 75 در شهرستان نهاوند برداشت از منابع آبی زیرزمینی متناسب با میزان نفوذ آب در سفره‌های زیرزمینی بود ولی متأسفانه از سال 75 تاکنون این توازن به هم خورده است.

وی تصریح کرد: نهاوند از نظر منابع آبی نسبت به سایر شهرهای استان در وضعیت بهتری به سر می‌برد اما اگر برداشت بی‌رویه از سفره‌های آب زیرزمینی ادامه داشته باشد وضعیت شهرستان بحرانی می‌شود.‌

کولیوند افزود: از سال زراعی 93 تا سال زراعی 94 نیز سطح آب‌های زیرزمینی شهرستان نهاوند به سبب برداشت‌های بی‌رویه 120  سانتیمتر افت داشته است.

 550 حلقه چاه آب غیرمجاز در نهاوند شناسایی شد

وی عنوان کرد: در شهرستان نهاوند 550 حلقه چاه آب غیرمجاز با حجم تخلیه 28 میلیون متر مکعب وجود دارد که از این تعداد 260 حلقه چاه عمیق با حجم تخلیه 20 میلیون مترمکعب است و تعداد 290 حلقه چاه نیمه عمیق نیز با حجم تخلیه هشت میلیون مترمکعب است.

کولیوند بیان کرد: از تعداد 260 حلقه چاه عمیق غیرمجاز تاکنون 250 حلقه چاه مسدود شده است و 10 حلقه چاه باقی‌مانده نیز پلمب شده و اجازه برداشت ندارند و تا قبل از شروع فصل کشت این تعداد چاه نیز مسدود می‌شوند.

رئیس اداره امور آب منطقه‌ای نهاوند با اشاره به این‌که در حال حاضر در شهرستان نهاوند توسط چاه‌های عمیق هیچ برداشتی انجام نمی‌شود و این یک اتفاق بسیار مهم در شهرستان است اظهار داشت: همچنین در سال93 و 94 نیز 85 حلقه چاه عمیق غیرمجاز در شهرستان نهاوند را مسدود کرده‌ایم و در حال حاضر همه چاه‌های غیرمجاز عمیق شهرستان کلا مسدود شده است و اضافه برداشت چاه‌های مجاز نیز کنترل و در صورت اضافه برداشت جریمه می‌شوند.

وی تصریح کرد: در سال زراعی 94_95 بر خلاف روال سال‌های گذشته سطح آب‌های زیرزمینی شهرستان سه متر افزایش پیدا کرد که از دلایل اصلی بالا آمدن سطح آب‌های زیرزمینی در شهرستان شرایط جوی مناسب، بارندگی‌های مناسب و پلمب چاه‌های عمیق شهرستان در چند سال اخیر بوده است.

رئیس اداره امور آب منطقه‌ای شهرستان نهاوند عنوان کرد: در شهرستان نهاوند هزار و 100 حلقه چاه آب مجاز وجود دارد که از این تعداد 770 حلقه چاه کشاورزی، 144 حلقه چاه آب شرب شهری و روستایی و 160 حلقه چاه صنعتی و دامداری و فضای سبز است.

کولیوند تاکید کرد: به طور میانگین در استان همدان 18 درصد اراضی از آب‌های سطحی و 82 درصد اراضی از آب‌های زیرزمینی سیراب می‌شوند در صورتی که در شهرستان نهاوند به خاطر داشتن سراب‌ها 44 درصد اراضی از آب‌های سطحی و 56 درصد اراضی از آب‌های زیرزمینی برداشت می‌شوند.

وی افزود: افت سطح آب‌های زیرزمینی در شهرستان نهاوند نسبت به سایر شهرهای استان به خاطر داشتن سراب‌های متعدد و بارندگی‌ها کمتر است.

 275 کنتور هوشمند بر روی چاه‌های مجاز نهاوند نصب شد

کولیوند به اجرای طرح احیا و تعادل‌بخشی آب‌های زیرزمینی در شهرستان نهاوند اشاره کرد و گفت: بر اساس این طرح تمام چاه‎‌های غیر مجاز باید مسدود شده و با چاه‌های مجازی که دارای اضافه برداشت هستند نیز برخورد قانونی انجام بگیرد.

وی با بیان این‌که بهترین راهکار برای جلوگیری از کشت‌های پر آب‌بر نصب کنتور هوشمند آب و برق بر روی چاه‌های آب است گفت: یکی از پروژه‌های مهم طرح احیا و تعادل‌بخشی نصب کنتور هوشمند آب و برق بر روی چاه‌های مجاز است و چاه‌هایی که برداشت آنها بیش از حد مجاز باشد آب و برق آنها به طور هوشمند قطع می‌شود.

کولیوند افزود: با نصب کنتور هوشمند آب و برق بر روی چاه‌های آب بهره‌برداران مجبور می‌شوند بر اساس سهمیه‌ای که برای آنها در نظر گرفته شده است برنامه کشت را مدیریت کنند و این برنامه بهترین روش برای کنترل مصرف آب است.

رئیس اداره امور آب منطقه‌ای نهاوند تصریح کرد: اداره امور آب شهرستان نهاوند بهره‌بردارانی را که اقدام به کشت اراضی خارج از پوشش چاه‌ها می‌کنند با اخطار آن‌ها را مجبور به نصب کنتور هوشمند می‌کند و در صورتی که آن‌ها اقدام به نصب کنتور هوشمند نکنند چاه آب آنها پلمب می‌شود.

کولیوند افزود: از تعداد یک‌هزار و 100 حلقه چاه آب مجاز شهرستان نهاوند تاکنون 275 کنتور هوشمند بر روی این چاه‌ها نصب شده است.

وی تأکید کرد: برای نصب کنتور هوشمند بر روی چاه‌های آب شهرستان پر مصرف‌ها و بهره‌برداران متخلفی که اراضی خارج از پوشش دارند و اضافه برداشت داشته‌اند را در اولویت قرار داده‌ایم و چاه‌هایی که تاکنون اقدام به نصب کنتور کرده‌اند جزء بهره‌برداران متخلف و پر مصرف هستند.

کولیوند عنوان کرد: بهره‌بردارانی که سهمیه آب خودشان را مصرف می‌کنند و اضافه برداشت ندارند برای نصب کنتور هوشمند در اولویت‌های بعدی قرار دارند و بهره‌برداران چاه‌های آب شهرستان تا هنگامی که اقدام به نصب کنتور هوشمند نکنند امور آب شهرستان هیچگونه خدماتی به آن‌ها ارائه نمی‌دهد و پروانه چاه آب آن‌ها تمدید نمی‌شود.

وی گفت: برای کنترل مصرف آب چاه‌ها در شهرستان نهاوند دیر اقدام شده است ولی در نظر داریم بر روی همه چاه‌های آب شهرستان کنتور هوشمند نصب کنیم.

رئیس امور آب نهاوند بیان کرد: با توجه به وضعیت آب شهرستان نهاوند ما به هیچ وجه با کشت محصولات پر آب‌بر موافق نیستیم و اما برای جلوگیری از کشت محصولات پر آب‌بر توسط بهره‌برداران هیچ ماده قانونی نداریم.

وی افزود: برای جلوگیری از کشت محصولات پر آب‎بر براساس قانون اداره امور آب می‌توانیم چاه‌هایی را که اضافه برداشت دارند را پلمب و چاه‌هایی که غیر مجاز هستند را مسدود کنیم.

کولیوند اظهار داشت: امور آب شهرستان نهاوند با همکاری جهاد کشاورزی به منظور فرهنگ‌سازی برای جلوگیری از کشت محصولات پر آب‌بر اقداماتی از جمله برگزاری همایش‌ها، توزیع پوستر و بروشورها، دادن اخطاریه و اطلاعیه انجام داده است.

وی وظیفه امور آب را مدیریت و حفاظت از منابع آب دانست و گفت: ارائه الگوی کشت به بهره‌بردارن بر عهده جهاد کشاورزی است و اداره امور آب شهرستان نیز در این زمینه با جهاد کشاورزی همکاری می‌کند و سایر نهادها نیز باید در این زمینه با جهاد کشاورزی همکاری داشته تا فرهنگ‌سازی لازم انجام گیرد.

رئیس اداره امور آب منطقه‌ای شهرستان نهاوند گفت: به طور کلی میزان برداشت از آب‌های زیرزمینی شهرستان نهاوند بیشتر از تغذیه این سفره‌ها است و در صورتی که این برداشت‌های بی‌رویه ادامه پیدا کند نهاوند نیز به وضعیت بحرانی می‌رسد که در این زمینه باید با همکاری مسئولان فرهنگ‌سازی لازم انجام بگیرد.

سالانه 310 میلیون مترمکعب آب از منابع زیرزمینی نهاوند برداشت می‌شود

رئیس جهاد کشاورزی نهاوند نیز دراین خصوص گفت: طبق میانگین 18 ساله  کل منابع آب تجدید پذیر شهرستان نهاوند 490 میلیون مترمکعب در سال است و مصارف فعلی که عمدتا در بخش کشاورزی است 510 میلیون مترمکعب می‌باشد که از این مقدار 200 میلیون مترکعب از منابع سطحی و 310 میلیون متر مکعب از منابع زیرزمینی استحصال می‌شود.

احمد باقری اظهار داشت: با توجه کاهش بارندگی‌ و افت آب‌های زیرزمینی در سال‌های گذشته سیاست جهاد کشاورزی، اقتصاد مقاومتی و کشاورزی پایدار با استفاده بهینه از منابع تولید از جمله صرفه‌جویی در مصرف آب و جلوگیری از هدر رفت آن است.

باقری تصریح کرد: یکی از راه‌های دست‌یابی به این امر اجرای الگوی کشت، ایجاد تناوب و تنوع زراعی، کاهش سطح زیرکشت محصولات پر آب‌بر مثل صیفی‌جات، سیب‌زمینی، چغندرقند و سیاست دیگر ترویج کشت‌های کم‌ آب‌بر مثل دانه روغنی کلزا، آفتاب‌گردان، گلرنگ و گیاهان دارویی است.

وی افزود: هم‌چنین از راه ‌حل‌های دیگر توسعه کشت در فضاهای بسته گلخانه‌ای است که علاوه بر امکان تولید محصول در چهار فصل از هدر رفت آب جلوگیری به‌عمل می‌آید.

باقری بیان کرد: توسعه سیستم‌های نوین آبیاری از جمله آبیاری کم‌فشار، سیستم‌های آبیاری تحت فشار از قبیل کلاسیک، قطره‌ای و نواری و سایر سیستم‌ها به افزایش بهره‌وری آب و پایداری در تولید کمک می‌کند.

رئیس جهاد کشاورزی شهرستان نهاوند اظهار داشت: کل اراضی مستعد آبیاری تحت فشار در شهرستان 19 هزار هکتار است که تا به امروز حدود هشت هزار هکتار از آن تحت آبیاری نوین و بارانی قرار گرفته است و در سال 96 با وجود اعتبارات و کمک‌های بلاعوض دولت امیدواریم بیش از دو هزار از این اراضی به سیستم‌های نوین آبیاری مجهز شوند.

باقری عنوان کرد: طول کانال‌های آبیاری بخش کشاورزی شهرستان هزار و 39 کیلومتر است که تا به امروز 30 درصد آن‌ها با مصالح جدید بازسازی شده است و با اختصاص تدریجی اعتبارات سالانه الباقی کانال‌ها هم بازسازی خواهد شد.

وی با اشاره به این‌که شهرستان نهاوند هزار و 536 کیلومتر مربع مساحت دارد افزود: از این میزان بیشتر از 92 هزار هکتار مرتع است و سطح زیرکشت محصولات سالانه و دائمی 69 هزار هکتار و اراضی آیش هشت هزار هکتار می‌باشد و همچنین میزان بارندگی بلندمدت شهرستان 342 میلی‌متر است.

رئیس جهاد کشاورزی نهاوند عنوان کرد: در شهرستان نهاوند چهار رشته رودخانه، 514 چاه عمیق، 125 چاه نیمه عمیق، 133 رشته قنات و 211 سراب و چشمه وجود دارد.

علیرغم اینکه توسط اداره امور آب منطقه‌ای شهرستان بر اساس طرح احیا و تعادل بخشی آب‌های زیرزمینی تمام چاه‌های غیرمجاز شهرستان نهاوند مسدود شده و با چاه‌های مجازی که دارای اضافه برداشت هستند نیز برخورد قانونی می‌شود اما چنانچه این روند برداشت‌های بی‌رویه ادامه پیدا کند شهرستان نهاوند نیز به وضعیت بحرانی می‌رسد که در این زمینه باید با همکاری مسئولان اقدامات اساسی و فرهنگ‌سازی لازم انجام شود./ تسنیم

انتهای پیام/

478625

دیدگاه شما