تازه های سایت

کد مطلب: 27561
23. مرداد 1395 - 5:08
سرپرست تیم کاوش باستان شناسی تپه باستانی سرسختی شازند گفت: نقش های سفالینه های کشف شده در تپه سرسختی شازند به نقوش سفالینه های گرانیگ نهاوند و سیلک کاشان نزدیک است که بیانگر ارتباط فرهنگی مردم دوران های پیشین در این مناطق است.

 به گزارش پایگاه خبری گرو به نقل از روابط عمومی میراث فرهنگی استان مرکزی، اسکلت کامل و دست نخورده یک مرد با قدمت ۷۵۰۰ سال، در تپه باستانی سرسختی علیا شهرستان شازند، در عمق شش متری زمین کشف و به موزه چهار فصل اراک انتقال داده شد.

 سرپرست تیم کاوش باستان شناسی این منطقه  با اشاره به سالم بودن اسکلت و حتی دندان های آن، گفت: مهم ترین دلیلی که باعث سالم ماندن این اسکلت شده عناصر و جنس خاک این تپه تاریخی است.

 غفور کاکا افزود: ویژگی مهم این خاک وجود آهک و اسید بسیار پایین و بالا بودن درصد نمک این خاک است که باعث از بین نرفتن اسکلت بعد از هفت قرن سال شده است.

وی درباره دستاوردهای دیگر این کاوش افزود: سفالینه هایی در ابعاد و اشکال مختلف و از جنس خاک رس بدست آمده که از دوره های هزاره چهارم و پنجم قبل از میلاد تا دوران اسلامی را در بر می گیرد.

کاکا ادامه داد: بیشتر نقوش روی سفالینه های کشف شده در تپه سرسختی علیای شازند، گیاهان، حیوانات و اشکال هندسی ابتدایی است.

سرپرست گروه باستان شناسی تپه سرسختی گفت: به دلیل ویژگی های منحصر به فرد سفالینه های مذکور، تشکیل بانک سفال در محل کاوش ها با هدف حفظ بهینه آثار به دست آمده و تشکیل مجموعه مطالعاتی مناسب برای محققان و دانشجویان باستان شناسی و مردم شناسی ضروری است.

کاکا افزود: نقش های سفالینه های کشف شده در تپه سرسختی شازند به نقوش سفالینه های گرانیگ نهاوند و سیلک کاشان نزدیک است که بیانگر ارتباط فرهنگی مردم دوران های پیشین در این مناطق است.

وی اضافه کرد: کشف سفالینه های ‘واریخته’ که منشاء آن خوزستان و هزاره چهارم و پنجم میلاد است در منطقه سرسختی علیای شازند این فرضیه را قوت می دهد که احتمالا منطقه سرسختی در مسیر تردد اصلی در دوره های مذکور بوده است.

حمید فرهی سرپرست گروه انتقال اسکلت اعزامی پژوهشکده حفاظت و مرمت سازمان میراث فرهنگی کشور نیز با اشاره به ویژگی اسکلت انتقال داده شده گفت: این اسکلت از شرایط خاصی مثل قرار گرفتن در عمق زیاد و مکان محدود برخوردار بود که روند انتقال آن را مشکل کرد.

وی اظهار کرد: بعد از کشف این اسکلت کار برش زدن و قالب زدن با گچ آن انجام شده و سپس به موزه چهار فصل اراک انتقال پیدا کرد.

فرهی تصریح کرد: بعد از انتقال این اسکلت باستانی، طی دو ماه آینده بعد از خشک شدن کار، مراحل تثبیت استخوان و استحکام بخشی انجام شده و به نمایش گذاشته می شود.

سیدمحمد حسینی نیز با اشاره به کاوش های باستان شناسی قلعه سرسختی شازند اظهار کرد: در قلعه سرسختی که در روستای سرسختی شازند و در 50 کیلومتری اراک و حاشیه شرقی زاگرس مرکزی واقع شده است لایه‌هایی از دوره پیش از تاریخ، دوره تاریخی و اسلامی مشاهده شده است.

مدیرکل میراث فرهنگی استان مرکزی بیان کرد: مطالعات باستان شناختی این تپه از سال 87 به منظور شناخت از دوره‌های معیشتی و ارتباط مردم ساکن در این تپه با مردم مرکز فلات ایران و زاگرس نشینان در دوره پیش از تاریخ شروع شد.

حسینی خاطرنشان کرد: آثار کشف شده شامل سفالینه‌ها، اسکلت، ابزار سنگی ، ابزارهای استخوانی و بقایای معماری از تپه مربوط به عصر مس‌سنگی و عصر مفرغ است.

روستای سرسختی علیای شازند از توابع استان مرکزی در ۳۵ کیلومتری اراک واقع شده‌ و زبان عموم مردم آن یکی از لهجه‌های محلی لری است و عمده ساکنانش از طریق دامپروری و کشاورزی ارتزاق می کنند.

روستای سرسختی علیا دارای طبیعتی بکر و سرسبز است و آخرین ذخیره گاه های جنگلی بلوط، سماق و بنه در استان مرکزی در نزدیکی آن قرار دارد.

انتهای پیام/

478625

دیدگاه شما