به گزارش سایت گرو به نقل از شبکه اطلاع رسانی راه دانا ؛ توتو،تبی بود که از حدود دو دهه پیش آغاز شده و امروزه نه تنها فروکش نکرده بلکه عود نموده وتبدیل به مرضی همه گیرشده است .
بسیار پیش آمده و از افراد مختلفی اینچنین عباراتی را همرا ه با افسوس شنیده ایم .” ای وای، کاشکی دیشب رئال مادرید فقط یک گل می زد. یا اگر سپاهان دمار از روزگار فلان تیم در نمی آورد یا ملوان در خانه نمی باخت و اگر پر سپولیس یا استقلال فلان نتیجه را می گرفتند. من فقط به یک مساوی احتیاج داشتم .وشاید که اما و اگر های دیگر اتفاق افتاده بود .من الان تک برد بودم! فقط یک بازی کار مرا خراب کرد! فلانی چه شانسی دارد که چند میلیون؟ ( ۴ یا ۱۰ شاید هم ۱۵ و بیشتر) برنده شده است و … دوستی را می شناسم که اغلب ورد زبان اوست که من فقط به خاطر یک بازی افتادم و برنده نشدم .و این افتادن ها و برنده نشدن ها تقریبا همه ی هفته ها تکرار می گردد و گاهی هم مدعی می شود که برنده شده اما مثلا ۲۰نفر دیگر با او هم امتیاز و شریک هستند.
این بازی ، مسابقه ،شرط بندی یا شاید قمار ، منشا آن شرق گیلان و منحصراً شهر لنگرود بوده و ظاهراً هنوز هم مرکزیت خود را حفظ نموده هرچند در شهرهای دیگر رقبایی جدی پیدا کرده است. این اسم مفید و مختصر که ظاهرا از یک نوع بازی ایتالیایی* گرفته شده است. امروزه تبدیل به یک امپراطوری شده است. حوزه نفوذ آن با حفظ مرکزیت و قدرت بیشتر در شرق گیلان و رشت ، به شهرهای غرب گیلان ونیز قسمتی از شهرهای غرب مازندران نیزکشیده شده است گرچه برگه های توتو از طرف هیچ سازمان یا تشکیلات رسمی حمایت نمی گردد اما ظاهرا کاملاً سازماندهی شده و با تشکیلات و بدون وقفه به صورت هفتگی ، فراگیر و در سطح وسیع منتشرمی گردد.
اشتیاق برنده شدن مبلغ زیاد و گنج بی محنت بردن ! بهترین مشوق و تبلیغ برای گسترش این امپراطوری بوده است. مشتریان آن تقریبا بین همه اقشار و طبقات با سن و سال و موقعیت و تحصیلات گوناگون و شرایط اقتصادی متفاوت (ولی اغلب از اقشار میانی به پایین) جامعه هستند.
از آنجایی که ما ایرانی جماعت ،اغلب چند تخصص را ذاتا دارا هستیم! و در امور مختلف صاحب نظر و ایده کارشناسی بوده و از بیان نظرات و قضاوتهای خود نیز لذت می بریم. در فوتبال نیز نظر ها و تفسیر ها ی کارشناسانه! پیش و پس از مسابقات فوتبال ،دلخوشی اغلب ما هست که با حرارت در باره اتفاقات داخل و حواشی ، مستطیل سبز بحث و جدل می کنیم و شاید همین ویژگی زمینه ایجاد این فکر در بعضی افراد شده است که چرا نظرات کارشناسانه خود و دیگران را به مسابقه نگذارند و از این طریق بخت خود را آزمایش نکنند. زیرا عده ای برنده می شوند و جماعتی دیگر از این نمد کلاهی بدست می آورند.
برگه های توتو از روی بازیهای هفتگی فوتبال و از لیگ برتر ایران تا لیگ های اروپایی،بازی های بین المللی و غیره طراحی می گردند. و حتی در هفته های تعطیل لیگ های معتبر، برگه هایی حاوی نامهای نا آشنای تیم های دسته دوم و سوم کشور های مختلف طراحی می شوند تا بازار پرفروغ آن از سکه نیفتد وطراحان و رابطان وتوزیع کنندگان و مابقی افراد بی بهره نمانند .این برگه ها امروزه با نامهای متفاوت و نیز شیوه های مختلف حتی کامپیوتری و اینترنتی طراحی شده اند.شرکت کنندگان باید فرم های مخصوص را با علامت تیک یا ضربدر مشخص نموده و نتیجه مسابقه را حدس زده مساوی باخت یا برد یا هر سه گزینه را انتخاب نمایند. البته در صورت انتخاب خانه های بیشتر مبلغ پرداختی نیز بیشتر خواهد بود. اشخاصی به عنوان رابط فرم ها را یک روز قبل از مسابقه جمع آوری نموده و تحویل بالا دستی ها می دهند و منتظر انجام و نتیجه بازیها می نشینند ( همین موضوع تعداد مشتریان اخبار ورزشی را نیز بیشتر می نماید.) در نهایت پس از مشخص شدن نتیجه مسابقات شرکت کنندگان از روی تصویر برگه ای که پیش بینی کرده اند، خود متوجه می گردند که چه مبلغی برنده شده اند و در نهایت با پرداخت مبالغ مختلفی به واسطه ها با عناوینی همچون، شیرینی ،پول چایی،کمسیون و…به اشخاص مرتبط ،پول نقد(جایزه) خود را تحویل می گیرند. هر از گاهی هم شنیده می شود که فلانی مبلغ زیادی برنده شده و سرو صدایی نیز ایجاد می گرددکه خود بهترین تبلیغ برای جذب مشتریان بیشتر است و عده ای نیز هستند که تقریبا معتاد به این کار شده اند و تمام حواس و فکر خود را به آن متمرکز نموده اند و معمولا نیزهمیشه بازنده هستند.حتی چند سال پیش هیئت فوتبال گیلان برای سامان دادن به این بازی و شاید بهره بردن از این خوان گسترده اقدام به پخش برگه ها در بین تماشاگران فوتبال در استادیوم رشت نمود که ظاهراً با بروز اعتراض هایی بساط آن برچیده شد.
حال در این قضیه سوال این است که این ماجرا ریشه در کجا دارد ؟ مسئله شرعی و قانونی آن چیست؟ آیا شرکت کنندگان در آن از حکم شرعی آن مطلع هستند؟ آیا طراحان و بهره مندان از این ماجرا از مسائل شرعی و قانونی آن اطلاع دارند؟ حکم قانون چیست؟ گرچه هر از گاهی هم در اخبار شنیده می شود که چه مقدار برگه توتو در فلان شهر ضبط شده و یا عده ایی بازداشت شده اند.اما واقعیت این است که حاکمیت به این پدیده به دیده اغماض و شاید دل مشغولی و یا حتی نوعی شغل و در آمد می نگرد. فارغ از این مسائل از دیدگاه اجتماعی نیز پدیده” توتو “نیازمند تجزیه تحلیل و واکاوی بیشتر رسانه ها و صاحب نظران محترم هست .
*تو تو اسم یکی از نشریات ورزشی ایتالیایی نیز هست.
انتهای پیام/
دیدگاه شما