سابقه خانوادگی، افزایش سن، چاقی، تغذیه نامناسب، مصرف زیاد نمک، نبود فعالیت بدنی و استرس؛ از جمله مهمترین عوامل خطر ابتلا به فشارخون بالا است.
توجه به این عوامل و پیروی از سبک زندگی سالم میتواند نقش موثری در پیشگیری از این بیماری و کاهش عوارض آن داشته باشد. پیشگیری همواره مقدم بر درمان بوده و در مورد بیماری پر فشاری خون نیز این اصل صادق است؛ ارتقای فرهنگ تغذیه مناسب، تشویق به ورزش منظم، مدیریت استرس و اصلاح سبک زندگی شهرنشینی میتواند به کاهش شیوع این بیماری کمک کند.
سبک زندگی فعال و تغذیه سالم را دو رکن اساسی در کنترل فشارخون بوده و انجام دست کم ۳۰ دقیقه فعالیت بدنی روزانه یا یک ساعت ورزش به میزان سه روز در هفته، مصرف غذاهای سالم و طبیعی مانند سبزی ها، میوهها و غذاهای دریایی، پرهیز از مصرف نمک زیاد، اسنکها، فست فودها و غذاهای فرآوری شده، نقش بسیار مهمی در پیشگیری و کنترل فشار خون دار و با آگاهی عمومی و دسترسی به امکانات تشخیصی و درمانی، می توان گامهای موثری در زمینه کنترل و پیشگیری از بیماری فشارخون بالا در جامعه برداشت.
بر اساس استانداردهای پزشکی، فشار خون طبیعی در محدوده ۱۲ تا ۱۳ برای فشار سیستولیک و ۷.۵ تا ۸ برای فشار دیاستولیک تعریف میشود؛ در صورت رسیدن فشارخون به ۱۴۰ روی ۹۰ میلیمتر جیوه یا بالاتر، مراجعه فوری به مراکز درمانی و انجام اقدامات اولیه برای کنترل فشارخون ضروری است.
همچنین، بهرهگیری از نظام پزشکی خانواده و انجام غربالگری بهموقع، نقش مهمی در پیشگیری و درمان فشار خون دارد.